top of page

LYSET vs. MØRKET /// Joh 1:5

Av og til siger mørke innpå oss, og presser seg på fra alle kanter... I vår opplyste og behagelige del av verden kan vi gjøre mange forsøk på å skjerme oss fra alt det vonde – Vi skrur av TV-skjermen og passer oss slik at vi ikke kommer for nær folk rundt oss som har det vondt. Og smertene og nederlag holder vi for oss selv. Vi vet godt hva vi skal svare når folk spør oss hvordan vi har det…

Greit.

Lys-mørke-motivet fra Johannes-prologen dukket opp i mine tanker i går kveld, og jeg fikk lyst til å lage en typografi over det femte verset. Johannes 1:5 ble nemlig nytt for meg da jeg leste det i bibelselskapets nyeste oversettelse. Der det før stod: «Og lyset skinner i mørket, men mørket tok ikke imot det.» står det nå: «Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvunnet det.»

Etter at jeg hadde fullført verket, sent i går kveld, slo det meg at vi akkurat hadde gått inn i de første timene av Tisha B'Av – den niende dagen i måneden Av i den jødiske kalenderen. Tisha B'Av er en mørk og trist sørgedag i den jødiske verden, først og fremst til minne om ødeleggelsen av det første og det andre Tempelet i Jerusalem, som begge ble lagt i ruiner på denne dagen. Tisha B’AV representerer de tragiske hendelsene i historien der det fysiske lyset i tempelet som alltid skulle vitne om Gud nærvær ble slukket. Dagene der alt håp syntes å være borte…

I slike stunder er det viktig å huske på at uansett hvor stort mørket er, så vil det ikke overvinne selv det minste lys. Et enkelt lite lys vil ikke slukke, selv om vi mørklegger resten av rommet!! La oss ikke nekte for det reelle mørket som omgir oss, men la oss hjelpe hverandre å oppdage Lyset, og til å finne trøst, styrke, glede og håp i det Lys som skinner frem i blant oss – Det Lyset som skinner i mørket, og som mørket ikke har overvunnet! - Joz

SE OGSÅ
ARKIV
bottom of page